Seria 9000

Drukarki atramentowe małych znaków (CIJ)

Drukarka atramentowa małych znaków ink-jet umożliwia drukowanie wszystkich informacji, jakimi posługuje się przemysł spożywczy: daty produkcji albo przydatności do spożycia, numerów partii produkcyjnej, pozostałych tekstów alfanumerycznych, kodów kreskowych 1D i 2D oraz logo i innej grafiki. Używana jest na takich opakowaniach, których charakterystyka uniemożliwia stosowanie technik kontaktowych, tj.: butelkach szklanych i PET, słoikach szklanych i PET, kubeczkach plastikowych, puszkach, zakrętkach plastikowych i metalowych. Drukuje również bezpośrednio na żywności, np. jajach czy serach.

Urządzenia Markem-Imaje serii 9000 to najbardziej elastyczne drukarki spośród dostępnych na rynku. Seria 9000 oferuje najlepsze zrównoważenie parametrów technicznych i elastyczności w swojej klasie, zapewniając łatwą integrację w każdym środowisku produkcyjnym. Innowacyjna konstrukcja wymaga minimum uwagi i zapewnia znakowanie najwyższej jakości. Szeroka oferta pozwala na dobór drukarki o właściwościach odpowiednich do potrzeb.

Zgodna z najnowszymi trendami konstrukcja uwzględnia potrzeby ułatwiania pracy, zmniejszania kosztów nadruków i obsługi, integracji stosowanych w fabrykach rozwiązań oraz wpływu na środowisko naturalne.

Efekt to wysokiej jakości nadruk i zoptymalizowana produktywność:

  • opatentowany system automatycznego płukania dyszy zapewniający bezawaryjne uruchamianie drukarki;
  • dostęp do kluczowych komend przez ikony na pulpicie operatora;
  • szybka wymiana materiałów eksploatacyjnych bez konieczności wstrzymywania dru­ku;
  • druk kodów kreskowych, w tym DataMatrix

Jak powstaje nadruk?

Drukowanie atramentowe w technice CIJ polega na naładowaniu elektrycznie kropli atramentu, a następnie wypchnięciu jej z dyszy drukującej na drukowany materiał.

Drukarki składają się z 3 zasadniczych elementów – sterownika, głowicy drukującej oraz przewodu przesyłu tuszu ze sterownika do głowicy. Zasobniki tuszu i rozpuszczalnika umieszczone są w sterowniku, gdzie urządzenie samoczynnie sporządza roztwór, którym faktycznie dokonywany jest nadruk. Przyrządzony roztwór przesyłany jest do głowicy, gdzie bezustannie krąży w zamkniętym obiegu o szerokości jednej kropli. Wybranym kroplom w odpowiednim momencie nadawany jest określony ładunek elektryczny w ten sposób, że kropla wybijana jest z tego obiegu, a w efekcie poprzez otwór w obudowie głowicy wylatuje poza jej obszar na drukowane podłoże. Kolejne krople, lecąc po odpowiednich trajektoriach, układają się w zadany napis lub grafikę.

Do tej techniki wymagany jest ruch materiału (produktu), na który nanosi się nadruk. Dużo rzadziej spotyka się aplikacje, w których produkt jest nieruchomy, natomiast głowica jest przytwierdzona do specjalnej ruchomej konstrukcji, zastępującej ruch produktu.

Najczęstszym zastosowaniem jest znakowanie pojedynczych produktów z uwagi na niewielkie rozmiary uzyskiwanych nadruków.

Z jednej drukarki można uzyskać wydruk w jednym kolorze.

Skrót CIJ pochodzi od słów continuous ink jet, tzn. ciągły strumień tuszu. W Polsce najczęściej używa się określeń „drukarka atramentowa”, „ink jet”, a mniej elegancko – „plujka”.

Drukarki atramentowe należą do kategorii urządzeń bezkontaktowych, co oznacza, że żaden element drukarki w żadnym momencie nie styka się z drukowanym materiałem.

Zaletą tej techniki druku jest ogromna elastyczność co do drukowanego podłoża – zarówno w stosunku do materiału, z którego jest wykonane (papier, metale, szkło, tworzywa sztuczne), jak i kształtu (owalne, okrągłe, prostopadłościenne, podłużne i cienkie, nieregularne). Dość swobodnie można też wybrać miejsce nadruku na opakowaniu/podłożu. Do dyspozycji Klientów jest też wiele rodzajów tuszów w wielu kolorach, w tym tak specyficzne jak termochromatyczne, ultrafioletowe czy zdatne do nadruku bezpośrednio na żywności.

Do góry